Jens Saltin

Tio tips till globetrottern – detta måste du se innan du dör, Jens Saltin

Att resa och upptäcka nya saker tillhör utan tvekan livets goda. Men som resenär är det lätt att man hamnar på ställen som är alltför exploaterade och turistiga. Den vane resenären Jens Saltin ger tips på guldkorn ute i världen, som kan vara lätta att missa.

Jens Saltin, till vardags Head of Expansion på e-handelsföretaget Klarna, har besökt fler länder än de flesta kan drömma om. Hans tips riktar sig till dig som har tröttna på de överbefolkade platserna när det kryllar av turister.

The Blue Hole, Belize

The Blue Hole ligger omkring sju mil från Belize kust, nära den lilla atollen Lighthouse Reef. Här kan man njuta av helt fantastiska dyk i kristallklart vatten.  Utöver det rika djurlivet kan man även beskåda några av de största stalaktiter och stalagmiter jag någonsin sett. Börja med att ta flyget till Belize och sätt sedan kurs mot Ambergris Key där det finns lokala dykguider. Åk ut tidigt på morgonen, för då får du tid att genomföra tre dyk. Här finns knappt några turister och det känns som du får ha havet helt för dig själv.

Costa Rica

– Åk till Stillahavssidan. Här upplever man en helt annan form av dykning. Var dock beredd på att vattnet är kallare och sikten är lite sämre. Men det är det klart värt när man i dessa vatten har möjlighet att se riktigt stora havsdjur, exempelvis valhajar. Eftersom vattnet kan vara ganska strömt här så bör man vara en lite mer erfaren dykare.

Angkor Wat, Kambodja

– För många är det nog ett uppvaknande att komma till det jättefattiga landet Kambodja. Man får onekligen perspektiv på tillvaron. Väl på plats så ska man inte missa den storslagna tempelruinen Angkor Wat, från 1100-talet. Här känns det lite som att vara med i en Indiana Jones-film och det är ett av få historie/kultur-arv jag spenderat en hel dag i (oftast räcker det med ett fåtal timmar innan man lessnar). Försök också få tag på en lokal guide som kan visa dig till andra spännande platser i närområdet. När jag var där tog vi oss via lokala guider till mindre kända ruiner mitt ute i djungeln där man fortfarande jobbade med minröjning berättar Jens Saltin.

Tulum, Mexico

– Den här byn ligger på Yucatánhalvön, vid Mexicos östkust. På Yucatánhalvön har det bildats ett stort, cirka 450 km, grottsystem med undervattensfloder. Här kan prova på så kallad cenote-dykning. Cenote är ett ord som kommer från spanska och betyder djupt hål, och denna typ av geologiska fenomen uppstår då en berggrund bestående av kalksten rasar samman och därmed gör så att grundvattnet blir synliggjort. Det är som en helt annan värld – som att man är på månen. Välj Tulum eller något annat mindre ställe framför Cancun eller Playa del Carmen. Dessa ställen ska man undvika då de blivit väldigt exploaterade.

Jerusalem, Israel

Det känns att Jerusalem är en intensivt religiös mark, där man känner historiens vingslag. Stämningen i Jerusalem finns inte att hitta någon annanstans i hela världen. De vackra religiösa monumenten, atmosfären, maten, folket, ja allt är ett måste att se innan man dör. Jag rekommenderar starkt att man söker efter en bra guide, då det förhöjer upplevelsen av staden säger Jens Saltin.

 

Kuba

– Kuba är en jättefrän kulturchock. Det känns som man kommit till kommunsiemens högborg. Samtidigt är det ett mycket vackert land, och så mycket mer än bara Havanna. Res ut på landet och du får uppleva fantastisk natur och man kan även ägna några dagar till dykning i några av världens mest avskilda dyk-siter. När man reser till Kuba är det bra att ha med sig ordentligt med dollar. Uttagsautomaternas avgifter är nämligen väldigt höga.

Nationalparken Pantanal, Brasilien

– Brasilien är fullt av underbara upplevelser som bara väntar på att ses. Men när det kommer till djungel/träskmarks äventyr så bör du välja – om du måste –

Pantanal istället för Amazonas. Här finns inga upptrampade stigar. Det är mer av en ”Into the wild”-känsla. Det finns likt i Amazonas ett spektakulärt djurliv som blandas med den vackra men tuffa naturen. Det är en vacker ”get dirty”-naturupplevelse!

Ometepe Island, Nicaragua

– Denna vackra ö ligger i Lago de Nicaragua. Här kan du få se aktiva vulkaner. Jag rekommenderar att vandra genom djungeln och upp på vulkanerna. Det är en annorlunda upplevelse. Det är dock bra att höra sig för om vulkanernas aktivitet innan man bestämmer sig för hikingturen, då det kan finnas svavel i luften.

Beirut, Libanon

– Detta är ett fruktansvärt vackert land. Och här finns bland de trevligaste människorna jag har haft glädjen att träffa. Lägg till vackert väder, bra restauranger och ett pulserande nattlivet så finner du i Beirut och Libanon ett av mina absoluta favoritresmål. Glöm dock inte att göra en avstickare till Byblos, när du väl är i landet. Byblos är en av världens äldsta städer och en upplevelse att besöka. Jens Saltin rekommenderar att man åker till Libanon mellan april och juli, eller mellan september och november.

Nationalparken Torrez del Paine, Chile

– Torrez del Paine är en nationalpark som ligger i södra Chile. Här kan du finna ett inre lugnt, samtidigt som du har möjlighet att njuta av fantastiska naturupplevelser. Jag rekommenderar att man spenderar cirka fem dagar här och tar de lite tuffare klättringarna i bergen och glaciärerna men även blandar med att lugnt sitta vid en av de grönturkosa sjöarna som bildats av avlagringar som sipprat ner i vattnet. Närheten till naturen är påtaglig och känslan att vara väldigt långt från civilisationen är ljuvlig.